od peluk Pi Sep 05, 2014 8:47 am
Ako su teraz postavene pravidla FIDE, tak je to pre profesianalov, ktore sa zivia sachom, tam je to na mieste, lebo ide o velke peniaze. Lenze pre obycajnych sachistov amaterov je to neadekvatne.
Ja tiez som za jednotnost vykladu, ale uz samotny vyklad RK a STK SSZ je rozporuplny a da sa rozne aplikovat resp. chapat, dokonca neferovy hrac to moze aj zneuzivat. V starych pravidlach bolo jasne, ked zazvoni mobil alebo EKZ vyda zvuk, tak hrac prehrava partiu. V tomto vyklade sa vyslovene nezakazuje EKZ nemat v hracej miestnosti. Hrac ho nemoze mat pri sebe na stole, vo vrecku a v kabate ( a co ak nemam so sebou ruksak alebo aktovku? ), ale mozem mat EKZ v ruksaku resp. aktovke odlozene v hracej miestnosti. Nie je specifikovane, kde maju byt tie ruksaky resp. aktovky odlozene, a potom musi organizator sutaze rucit za odlozene veci, ak sa nieco strati. Normalne hrac ma svoje veci pri sebe, sam si zodpoveda za ne. Na druhej strane je povolene mat zapnunty mobil v tichom rezime z doleziteho dovodu na rozhodcovskom stole. Takze EKZ su povolene..... Mam nieco vo vrecku nadute alebo niekde inde na obleceni, super bude reklamovat, ze mam EKZ pri sebe a nebodaj ma vyzvu k osobnej prehliadku, ktoru samozrejme odmietnem. Tu ide o ludsku dostojnost a hrdost. V pravidlach FIDE pred 1. 7.2014 to bolo normalne nastavene a jasne, teraz je to spekulativne. Tieto clanky pravidiel nemaju nic spolocne so samotnou hrou sachu.
Za seba mozem povedat, ze slubil som klubu odohrat tuto sezonu 2014/2015, lebo svoje sluby zvyknem dodrzat. Ak vsak prehram partiu kvoli tomutu pravidlu, tak okamzite skocnim su sutaznym sachom a vystupim zo SSZ, lebo nebudem podporovat nezmysly zo strany FIDE. Opakujem, zijeme v 21. storoci, EKZ patria k nim, rozne okolnosti vyzaduju ich mat pri sebe, a nemusi vzdy byt dolezity dovod,