Stránka 3 z 3

Re: Ako by ste rozhodli?

OdoslaťOdoslané: Št Feb 12, 2015 11:39 pm
od ♔♔♔
Nemyslel som, že za krátky čas nastane z problému, spomenutému aj v tomto vlákne (viewtopic.php?f=18&t=1556&st=0&sk=t&sd=a#p29381) taký problém. Zvalenie zodpovednosti na riaditeľa súťaže sa mi zdá ako zbavenie sa zodpovednosti iných. Jednako by mali byť pravidlá FIDE lepšie, že keď sa pred súťažou niečo neoznámi, tak platí nejaký "východzí" stav. Ak už sa má pred súťažou niečo oznámiť, tak by to malo byť v súťažnom poriadku družstiev, v slovenskom, prípadne aj krajskom - ak má kraj nejaké odlišnosti voči slovenskému. V článku je spomínaná povinnosť organizátora, teda asi nie konkrétne riaditeľa, to pred súťažou oznámiť. Boli riaditelia líg v tomto inštruovaní pre začatím súťaží? Nové pravidlá FIDE platili ešte pred začiatkom súťaže, teda by sa nemali iní z toho "vyviňovať" a odvolávať na "staré" pravidlá či "vžitosť" tých starých alebo tvrdiť, že platí niečo, čo z "nových" pravidiel vôbec nevyplýva. Platia jednoducho "nové" a ich platnosťou stratili platnosť "staré". ŠTK nejako rozhodnúť musela, no spôsob, akým to vyriešila...

Re: Ako by ste rozhodli?

OdoslaťOdoslané: Ut Mar 15, 2016 7:50 pm
od ouagadougou
Můj svěřenec dal v sobotním GPX mládeže mat. Soupeř mu podal ruku a můj žák začal stavět figury do základního postavení. Přišla k němu rozhodčí, která partii zřejmě sledovala a oznámila mu, že partii prohrál, neboť to nebyl mat a neměl partii zbořit. Soupeř mohl předkrýt dámu. Děti si toho nevšimli. Žáček mi to přišel oznámit. Neprotestovali jsme. Oznámil jsem mu, že o partii rozhoduje rozhodčí. Jak mám poučit děti. Jak správně postupovat?

Re: Ako by ste rozhodli?

OdoslaťOdoslané: Ut Mar 15, 2016 10:31 pm
od Machník
Rozhodca konal v rozpore s článkom 12.8 "Rozhodca nesmie zasahovať do partie". Mali ste podať protest a žiadať od rozhodcu vysvetlenie podľa príslušného článku pravidiel šachu. Predpokladám, že bola ustanovená aj rozhodcovská komisia.
V partii platí výsledok na ktorom sa dohodli hráči. Trest, ktorý bol uložený za stavanie figúrok po partii je nezmyselný.

Re: Ako by ste rozhodli?

OdoslaťOdoslané: Št Nov 30, 2017 4:11 pm
od rastík
hráč hral prvú ligovú partiu, tempo bolo bez inkrementu, na jednom FIDE turnaji už bol, tam sa hralo s inkrementom
použité hodiny boli DGT 2010

situácia: (osobne som nebol prítomný)
súper nepísal posledné ťahy, mal menej ako 5 minút, po 40.ťahu sa zdvihol a odišiel na WC, vtedy sa hráč pozrel na hodinky, naskočených bolo 0:59. Podišiel k nemu aj rozhodca, skonštatoval - no už máte 40 ťahov - hralo sa ďalej. Pýtam sa ho svietila zástavka - áno, aká - určite čierna nie biela.
otázka - Má rozhodca POVINNOSŤ ukončiť partiu keď spozoruje on prekročenie času, alebo musí hráč reklamovať?

Re: Ako by ste rozhodli?

OdoslaťOdoslané: Št Nov 30, 2017 4:11 pm
od rastík
hráč hral prvú ligovú partiu, tempo bolo bez inkrementu, na jednom FIDE turnaji už bol, tam sa hralo s inkrementom
použité hodiny boli DGT 2010

situácia: (osobne som nebol prítomný)
súper nepísal posledné ťahy, mal menej ako 5 minút, po 40.ťahu sa zdvihol a odišiel na WC, vtedy sa hráč pozrel na hodinky, naskočených bolo 0:59. Podišiel k nemu aj rozhodca, skonštatoval - no už máte 40 ťahov - hralo sa ďalej. Pýtam sa ho svietila zástavka - áno, aká - určite čierna nie biela.
otázka - Má rozhodca POVINNOSŤ ukončiť partiu keď spozoruje on prekročenie času, alebo musí hráč reklamovať?

Re: Ako by ste rozhodli?

OdoslaťOdoslané: Št Nov 30, 2017 10:43 pm
od ouagadougou
Hráč bere střelce pěšcem z c2 na b3. Tah je mu vrácen, neboť se dostává braním do šachu. Při braní se ale dotkl soupeřovy figurky na b3. Hráč ale potáhne pěšcem na h3. Co s tím? Vrátit mu tah a prstem mu ukázat že musí vzít střelce na b3 pěšcem a2, neboť se střelce již dotkl? Není to napovídání tahů?

Re: Ako by ste rozhodli?

OdoslaťOdoslané: Ne Dec 03, 2017 12:33 am
od OMAR
1. Hráč bral pešiakom a odkryl šach - ťah musí byť vrátený.
2. Ak je možné potiahnuť pešiakom inak - vykoná sa ťah pešiakom.
3. Ak pešiak nemôže ťahať a je možné brať strelca (dotknutá súperova figúrka) - berie sa strelec inak.
4. Ak nie je možné ťahať pešiakom a nie je možné brať strelca inou figúrkou - vykoná sa ľubovoľný možný ťah.