Dotyk dvoch figúr

Pravidlá šachu, ratingy, normy, súťažné poriadky, ...

Re: Dotyk dvoch figúr

Odoslaťod ♔♔♔ Št Feb 13, 2014 8:47 am

Preklad bodu c) je možno nepresný, no pripadá mi skôr ako vysvetlenie situácie, ak nastane súčasne situácia z bodu a) aj bodu b).
Nastala sitácia z a): Hráč sa chytil (prvej) vlastnej figúrky - strelca, musí s ním ťahať (neodporuje pravidlám ťahania figúrok s ním spraviť nejaký ťah).
Nastala situácia z b) Hráč sa chytil (prvej) súperovej figúrky - pešiaka, musí ho brať (neodporuje pravidlám ťahania figúrok ho brať).
♔♔♔
 
Príspevky: 520
Založený: Po Okt 18, 2010 4:54 am

Re: Dotyk dvoch figúr

Odoslaťod ivan Št Feb 13, 2014 3:50 pm

Ahojte,
podla mna je jednoznacny zamer a ten presne napisal Ondrej Danada, ak by mal byt spravny iny vyklad, tak potom to cele znenie nedava zmysel.
Ivan
ivan
 
Príspevky: 2
Založený: Pi Sep 28, 2012 6:13 pm

Re: Dotyk dvoch figúr

Odoslaťod dubravan Pi Feb 14, 2014 11:10 pm

Dobrý večer,

úvodom by som rád poďakoval p.Jurčíkovi za dobrý námet... a síce námet na naše rozhodcovské okienko v ktorom celú problematiku ešte objasníme a uvedieme ďalšie príklady.

Rozhodcovské okienko bude zverejnené v Spravodajcovi číslo 8 , súťaže 5. liga A11, približne dňa 23.2.2014.

Prezradím však aspoň to, čo síce bolo viacerými príspevkami viac než naznačené , ale nie priamo uvedené:

Na otázku p. Jurčíka
jednej figúrky každej farby, musí brať túto súperovu figúrku svojou figúrkou (musí to byť tá, ktorej sa hráč dotkol?).

áno, musí to byť tá ktorej sa dotkol ak je ňou možné brať

Názor p.Jurčíka
Ako rozhodca som som bol názoru že k porušeniu pravidiel došlo

áno, čierny hráč sa dopustil porušenia článku 4.3c, bol povinný brať strelcom

..všetko ostatné nájdete v Spravodajcovi...

FA Rastislav Kevický
Obrázok používateľa
dubravan
 
Príspevky: 145
Založený: Ut Okt 18, 2011 9:00 pm

Predchádzajúca

Naspäť na Rozhodovanie

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.